WEBSITE VAN FRANK BOON

Website op het gebied van Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Technische Zaken, Sterrenkunde, planten en dieren,  Filosofie en Economie

  1. PLANTEN EN DIEREN. (Binnenkort komt hier een inhoudsopgave van deze pagina. Iets over de nieuwe tak van wetenschap : Kwantumbiologie--naar beneden).
  2. Wij weten heel veel, maar juist wat het verschil is tussen dode materie en het leven, is zo'n moeilijk probleem ,waar wij maar heel weinig van weten.....ook de mens is oneindig keer ingewikkelder dan de losse delen (moleculen --ookDNA),die haar samenstellen. (Wij ; dat is de mensheid als zodanig).
  1. ******************************************************op deze pagina komt de indeling van het plantenrijk indeling van het dierenrijk en ook over de elementaire bouwstenen van de levende materien, over hoe DNA, de chromosomen, hoe dat is opgebouwd uit de genen en hoe een celdeling plaatsvindt .
  2. In de celdelingen die regelmatig plaatsvinden , ook in het menselijk lichaam , van iedere leeftijd , gaat regelmatig wel eens iets verkeerd .Een organisme , ook het menselijk lichaam , heeft normaal voldoende afweermechanisme , dat voorkomt dat zo ontstane kwadaardige cellen uitgroeien tot tumoren , kankergezwellen . Door omstandigheden van buitenaf , extreme zogenaamde stress-omstandigheden , zoals gebrek aan voeding , zeer grote inspanning en ook te weiniguren  slaap , totale uitputting , alsmede door bepaalde vergiften van bijvoorbeeld milieuverontreiniging of door bepaalde elektromagnetische straling kan het afweermechanisme verminderd worden .
  3. OVER FOTOSYNTHESE .  --In zonlicht nemen groene planten meer koolstofdioxide   ( CO2 ) op dan ze afgeven en geven meer zuurstof ( O2 ) af dan ze opnemen . De Nederlandse arts Jan Ingenhousz publiceerde deze ontdekking in 1779 . Dit was de eerste beschrijving van FOTOSYNTHESE , waarvan we nu weten dat er in groene planten aanwezig zogenaamd BLADGROEN aan te pas komt .
  4. Het ontstaan van het leven op aarde.***************************
  5. In 1953 slaagde Stanley Miller (een doctoraal student in Chicago) erin met twee flessen, waarvan er een wat water bevatte dat de oerzee moest voorstellen en de ander een gasmengsel van methaan (CH4), ammoniak (NH4) en waterstofsulfide (H2S) , verbonden door rubberslangen, waarna hij een paar elektrische vonken inbracht als vervanging voor bliksem, in het laboratorium aminozuren, en ook vetzuren, suikers en andere organische verbindingen te maken.
  6. Deze aminozuren, heten wel de ~"bouwstenen van het leven" en vormen op een bijzondere manier met elkaar verbonden de eiwitten. Om een eiwit te maken (en er bestaan miljoenen verschillende soorten eiwitten) moet je enkele honderden aminozuren precies in de juiste volgorde plaatsen. Maar volgens de scheikunde is dit zo gecompliceerd, dat je het niet kunt maken.
  7. Eiwit maakt zichzelf, spontaan, zonder aanwijzingen, en dat is waar de ONWAARSCHIJNLIJKHEDEN een rol gaan spelen.  Hemoglobine, in bloed, is maar 146 aminozuren lang, maar het biedt nog 10-totdemacht190 mogelijke combinaties van aminozuren.
  8. Een eiwit kan echter zichzelf niet reproduceren, daarvoor heb je DNA nodig. DNA kan in een paar seconden een kopie van zichzelf maken.
  9. DNA, eiwitten en de andere bestanddelen van het leven kunnen niet gedijen zonder een soort membraam om ze te bevatten. Het is aannemelijk dat, in de loop der tijden eiwitten niet ineens spontaan ontstaan zijn-want dat kunnen ze niet, maar hebben zich geleidelijk ontwikkeld. Zoals de Brit Richard Dawkins beweert: er moet zoiets als een stapsgewijs toenemend selectief proces zijn geweest dat de aminozuren in staat stelde samen te klonteren: misschien dat twee of drie aminozuren zich "voor een eenvoudig doel" verbonden, waarop ze na enige tijd op een vergelijkbaar kleine samenklontering stootten en aldus een of andere bijkomende verbetering "ontdekten."
  10. Kristallen suiker of sneeuwvlokken bijvoorbeeld laten zien dat in de natuur complexiteit een natuurlijk, spontaan en in alle opzichten normaal gebeuren is. Veel wetenschappers zijn er nu dan ook van overtuigd dat het leven "noodzakelijker"  , mijns inziens WAARSCHIJNLIJKER, is dan we denken, en voorwaarden voor het ontstaan van leven in elk sterrenstelsel misschien miljoenen keren te vinden zijn.
  11. Het leven op onze aarde bestaat uit vier hoofdelementen: koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof en nog wat kleine toevoegingen van andere elementen, voornamelijk zwavel, fosfor, calcium en ijzer. Breng deze samen in, pakweg, drie dozijn combinaties om bepaalde suikers, zuren en andere basissamenstellingemn te vormen en je kunt alles bouwen wat leeft.
  12. Richard Dawkins schrijft: Er is niets bijzonders aan de substanties waaruit levende dingen zijn gemaakt. Levende dingen zijn verzamelingen moleculen, net als al het andere.
  13. De moraal is, volgens Bill Bryson, dat het leven verbazingwekkend en bevredigend is, misschien zelfs miraculeus, maar bijna NOOIT ONMOGELIJK, zoals we ook herhaaldelijk met ons bescheiden bestaan bewijzen.
  14. Er is altijd een water-omgeving nodig. Darwin (van onder andere The Origin of Species, 1859) dacht een warme poel, tegenwoordig denkt men meer aan borrelende zeespleten.
  15.  Bij het omzetten van zogenaamde monomeren in polymeren (dat wil zeggen, het begin van het onstaan van eiwitten, zie boven) ook sprake is van wat in de biologie "dehydratieverbindingen"wordt genoemd. Onderzoekers zijn het erover eens dat, de wet van de MASSAWERKING in aanmerking genomen dergelijke reacties in de oerzee energetisch gezien ongunstig zouden zijn, sterker nog, in welke waterige toestand dan ook. Het is genoeg te weten dat als je monomeren nat maakt het geen polymeren worden, behalve als het om het ontstaan van leven op aarde gaat. Hoe en waardoor dat dan gebeurt en niet andersom, is een van de grote onbeantwoorde vragen in de biologie.
  16.  De aarde wordt geschat op ongeveer 4,5 miljard jaren oud en het leven zou er ongeveer 3,85 miljard jaren reeds aanwezig zijn, gedurende de eerste twee miljard jaar in de primitieve vorm van zogenaamde cyanobacterieen, bestaande uit cellen, nog zonder kern.
  17. De Amerikaan Stephen Jay Gould zei in 1996 in een interview, dat het voor het leven op bacreieel niveau niet "moeilijk"is zich op planeten met geschikte voorwaarden te ontwikkelen.
  18. Sommigen opperen de mogelijkheid, dat primitief leven met een meteoriet-inslag op aarde is gekomen. Wat het leven ook gebracht mag hebben, het ontstond alsvolgt: ergens in een onvoorstelbaar ver verleden kwam een klein zakje met chemicalieeen trillend tot leven, het absorbeerde een paar bouwstoffen, pulseerde zachtjes, had een kort bestaan en dit voorouderlijke pakketje spleet zich en schiep een nakomeling.................................
  19. .(((Vervolgens: het ontstaan van cellen met kernen, en meercelligen; zee-organismen versus land-organismen, planten versus dieren; volgens Charles Darwin in met name The Origin of Species van 1859: survival of the fittest, kleine genetische verschillen, bij de conceptie reeds ontstaan , tussen individuen van het zelfde soort; het ene type zal zich beter kunnen handhaven in bepaalde omstandigheden, dan het andere.........natuurlijke selectie)))))))
  20. Uit onderzoek van (onder andere de ouderdom van) fossielen is gebleken dat twee miljard jaren lang bacteriele organismen de enige vorm van leven waren. Ze leefden, plantten zich voort, zwierven rond, maar gingen niet naar een ander niveau van bestaan.
  21.  Gedurende de eerste miljard jaar leven was er een moment waarop de cyanobacterieen, of blauw-groene algen, leerden te profiteren van een vrijelijk voorhanden zijnde bron: de waterstof, die in spectaculaire hoeveelheden in water voorkomt. Ze absorbeerden watermoleculen, verwerkten de waterstof, scheidden de overtollige zuurstof af en ditwas in feite fotosynthese. Terwijl de cyanobacterieen zich vermeerderden, begon de wereld, waarvan de atmosfeer oorspronkelijk vrijwel geen zuurstof (O2) bevatte, zich met O2 te vullen, wat echter giftig was voor die organismen. De nieuwe zuurstof gebruikende organismen ontstonden toen. In de loop der tijden werden de cyanobacterieen een heel klein beetje plakkeriger en die plakkerigheid trok microscopische deeltjes stof en zand aan die samenklonterden om enigszins vreemde maar vaste structuren te vormen: soms leek het op enorme bloemkolen, soms op donzige matrassen en soms de vorm van kolommen, die wel tientallen meters boven de waterspiegel oprezen.
  22. Een van de redenen dat het leven zo lang nodig had om complex te worden was dat de wereld moest wachten tot eenvoudiger organismen de atmosfeer van voldoende zuurstof hadden voorzien. Pas na ongeveer 2 miljard jaar was het zuurstof niveau in de atmosfeer, zoveel ongeveer als nou: ongeveer 20 procent.
  23. Toen ook ontwikkelden zich nieuwe vormen van leven: er onstond een totaal nieuwe cel: een cel met een kern en andere kleine massa's die tezamen organoides werden genoemd.
  24.  Men denkt dat het proces is gestart toen een ""blunderende en avontuurlijke"""bacterie een andere bacterie overviel, of door die ander werd gevangen. Er wordt aangenomen dat de gevangen bacterie een mitochondrion, een bacterie die zuurstof op een wijze manipuleert, die energie uit voedsel vrijmaakt. Het nieuwe type cel is bekend als een eukaryoot (wat "met celkern" betekent"in vergelijking met het oude type dat de naam prokanyoot draagt.
  25. Geleidelijk ontwikkelde zich een systeem waarin het leven werd gedomineerd door twee verschillend   gevormde soorten:organismen die zuurstof afstoten (zoals bij planten) en die welke haar opnemen (dieren en mensen). 
  26. Tenslotte leerden de eukaryoten een nog uitzonderlijker truc. H et duurde een lange tijd -een miljard jaar of zo- maar toen ze hem eenmaal onder de knie hadden, bleek het een goede truc. Ze leerden zich samen te voegen tot complexe meercellige wezens en werden zulke grote gecompliceerde en zichtbare entiteiten mogelijk, als zelfs de mens.
  27. IETS OVER KWANTUMBIOLOGIE. "Als theorie over de structuur en het gedrag van de atomaire deeltjes kon de Kwantummechanica immers ook een verklaring geven voor talloze verschijnselen die in de scheikunde onderzocht waren : de valenties van de elementen, de aard van de chemische binding, het periodieke systeem, de structuur van de moleculen en zo meer. Aangezien later de biologie aan de scheikunde gelieerd raakte (denk aan de stofwisseling, enzymen, DNA), heeft via de Kwantummechanica het hele terrein van de natuurwetenschappen een gemeenschappelijke theoretische basis gekregen."
  28. (OVER ERFELIJKHEID, DNA EN GENEN). Uit De Volkskrant : "Het genoom voor beginners".----"Genoom" is de totale hoeveelheid DNA die mensen -net als andere organismen- in elk van hun cellen hebben. Hierin liggen alle erfelijke eigenschappen besloten. Het DNA is opgebouwd uit vier moleculen. Aan een van de uiteinden zit cytosine, guanine, adenine of thymine. Dat is aan te duiden met een enkele letter : C, G, A of T. Zo is de DNA-code om te zetten in een tekst die voor de mens leesbaar is. Een reeks van 3 miljard C's , G's , A's en T's. (Geprint in een 12-punts lettertype is dat van hier tot aan de Zuidpool.) Het lichaam leest dat DNA op een andere manier af. Sommige stukken coderen voor eiwitten, die een rol spelen bij allerlei lichamelijke processen. Die 'coderende'  stukken noemen we genen. Daar hebben we er ongeveer 20 duizend van, weten we dankzij Humaan Genoom Project. Dat was nogal een tegenvaller, want het is nauwelijks meer dan een rondworm, fruitvliegje of een plantje als de zandraket. 'De evolutietheorie van Darwin, de DNA-structuur van Watson en Crick, en de ontrafeling van het genoom door Craig-Venter zijn de drie pijlers onder de erfelijkheid' , zegt geneticus Hans Clevers. 'Anders gezegd : de drie pijlers onder het leven.' 

..........(later meer)